A modern fairytale

living in the real world New presentations collections Social label 2022

 

 

SOCIAL LABEL BEWEGING / DESIGN MET BETEKENIS

by Petra Janssen (Studio Boot) & Simone Kramer (C-mone)

founders Stichting Social label

Social label-initiators Petra Janssen (studio Boot) en Simone Kramer (C-mone) ontwerpen arbeid op maat voor mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ door middel van ‘design by doing’. Voor een betekenisvolle designcollectie die de wereld van morgen vertegenwoordigt. Verschillende groepen creatieven werken samen in de ateliers craft, assembleer en move. In het Social label Lab & shop initiëren we debatten en lezingen. Socio economics.

In een jaar van verwijdering, vergroting en verschillen willen we verbinden. Dutch Design Week 2022 staat voor ons in het teken van elkaar zien, uitwisselen en geven. We presenteren met trots de Social label producten en activiteiten zichtbaar in een moment, een gesprek. Samen met mensen die wat minder kansen hebben. 

Tijdens de Dutch Design Week in 2022 waren we onderdeel van ‘Something Bigger’ in de Schellens locatie, een oud fabriekscomplex in het centrum van Eindhoven, dat tegenwoordig een groot scala aan creatieve ondernemers huisvest. De uiteenlopende werken en tentoonstellingen van ‘Something Bigger’ bieden de bezoeker nieuwe perspectieven op het gebied van conceptueel denken, design & productie en milieu- en sociaal bewustzijn.

 

We presenteren met trots

 

 Social label product> KOM tablecloth Story Atelier

Cello healthcare/Reinier van Arkel x Edwin Vollebergh (Studio Boot) 

Grafisch ontwerper Edwin Vollebergh (Studio Boot) heeft gesprekken met de makers van Cello zorg en Reinier van Arkel (centrum voor psychische of psychiatrische aandoeningen). Hij vertaalt hun verhalen in illustraties die mensen zelf kunnen plaatsen. Nu is aan dit verhalend servies een feestelijk tafelkleed toegevoegd. De vrolijkste beelden zijn geselecteerd en samengebracht in een print die aangebracht wordt met een warme pers in de zeefdruk werkplaats van Kurtface in de Makersstraat bij het Social label Lab. Daarmee wordt het een compleet product wat vanuit het Story Atelier is gemaakt. Elke donderdag komen de makers op bezoek om aan het verhalend servies te werken en binnenkort gaan ze ook met stof aan de slag. De verhalen zijn nu ook te bewonderen op het tafelkleed als nieuw damast.

Social label product> JAS Craft Atelier 

reintegration project x Brigit Vermeulen (Warenhuisvermeulen)

Een nieuwe productlijn met ontwerper/ateliermeester Brigit Vermeulen en vrouwen uit verschillende culturen. Voor dit reïntegratieproject liet Brigit zich inspireren door de prachtige borduurkunsten van makers uit andere landen. Derya uit Turkije liet haar technieken zien en gaf les aan andere makers. Door samen de producten te maken wisselen ze vaardigheden uit, delen hun passie in textiel en leren de Nederlandse taal voor nieuwe perspectieven in het leven. 

We brengen meteen twee nieuwe producten onder dit nieuwe Social label >JAS. Een overslag jurk/jas die je als kimono kan dragen of open als een zomerjas. Daarnaast een gilet als bodywarmer of als grote sjaal. Op beide met een prachtig borduursel van takken die de natuur representeren. De gebruikte stoffen zijn op 100% duurzame wijze geproduceerd. Doorgestikte duurzame katoenen batiste met een laag wolfleece. Borduursel: Zijde.

Social Label product> KLUIS /table lights Assembly Atelier

practical training De Rijzert x Jos Kranen & Johannes Gille (Kranen/Gille)

In 2017 zijn we met ontwerp duo Kranen/Gille gestart met de eerste twee producten. Op basis van de werkzaamheden assembleren, schroeven en boren bedachten Jos Kranen en Johannes Gille een opbergdoos van handgeborsteld aluminium om waardevolle zaken in op te bergen. Vanuit deze filosofie hebben de ontwerpers nu twee lampen ontwikkeld die kunnen staan op een tafel. De grote versie maakt van je tafel meteen een lees/werktafel en de kleine lamp kun je gebruiken voor je salon tafel. Dit is een samenwerking tussen de Bossche praktijkschool voor jongvolwassenen, De Rijzert, en ontwerpers Jos Kranen en Johannes Gille (Kranen/Gille). Nieuwe vaardigheden leren, vakmanschap stimuleren, jongeren hoop en een nieuw perspectief bieden op een heel andere manier en omgeving buiten de school. Ze werken binnen een professionele en inspirerende setting, waarbij de educatieve aspecten aan bod komen, zoals het vergroten van hun vaardigheden en het versterken van hun zelfvertrouwen.

Social label product> MAT /doormat Education project Craft atelier

Students Master Artez University x ASVZ healthcare

Studenten Bori Csiszar en Alexandra Polakova van de Master Practic Held In Common (PHIC), University of Arts, ArtEZ, onderzochten hoe ze van oude afgedankte visnetten* weer een product kunnen maken. Ze werken daarbij met een handmatig weefgetouw en onderzoeken hoe ze het materiaal kunnen hergebruiken. Samen met de mensen van ASVZ zorg weven ze het tot een nieuw product: een deurmat. PHIC is een master opleiding aan ArtEZ Arnhem. Het project wordt begeleid door Petra Janssen (co-initatior, designer Social label en mentor master PHIC).

*Upcycling afgedankte visnetten ingezameld door Bek & Verburg. 

Zij verzamelen scheepsafval in de haven van Rotterdam.

Social label activity> ZIE MIJ Move Atelier

Artenzo healthcare x Jana Slegers x Kelly Vanneste

Na het dansduet ‘Zullen we samen” over het kunnen steunen en leunen op elkaar, heeft het Move atelier een vervolg gekregen met een diverse groep. Afgelopen periode kwamen iedere twee weken deelnemers van diverse zorgorganisaties naar het Social label Lab om les te volgen van dansmakers Kelly Vanneste en Jana Slegers. De lessen zijn zodanig opgebouwd dat iedereen op zijn of haar niveau zich kon bewegen en ontwikkelen. Vanuit het thema je thuis voelen, verbeelden deelnemers hun beleving in verschillende bewegingen. Via eigen expressie ontstond een gezamenlijke performance waarin de deelnemers van Artenzo/Amarant zich laten zien. Ik ben hier. Thuis voelen, in je lijf, of op een plek. Zie mij! 

 

 

fotografie Rene van der Hulst. Art direction Petra Janssen Studio boot