beste verkiezingsposter 2022

Stem op de poster van de De Bossche Groenen Gemeente ‘s-Hertogenbosch

stem hier

 

Drie lokale partijen en twee lokale afdelingen van landelijke partijen hebben de finale bereikt van de wedstrijd om de beste verkiezingsposter van de campagne van 2022. Volgens juryvoorzitter Christian Burgers was de kwaliteit van de ingezonden posters ‘over het algemeen heel goed’.

Verkiezingsposters 2022

Er is enthousiast gereageerd op de oproep van VNG Magazine om verkiezingsposters in te sturen voor de derde editie van de wedstrijd ‘Beste verkiezingsposter’. De redactie ontving maar liefst 108 affiches: 68 van lokale partijen, 40 van landelijke partijen.

 

Jury
Juryvoorzitter Christian Burgers prees de ‘enorme diversiteit’ van de ingezonden posters. Burgers is hoogleraar Communicatie en Organisatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verdiept zich onder meer in de effectiviteit van organisationele communicatie: wanneer is een communicatieboodschap precies effectief? Dat was voor hem ook een belangrijk criterium bij het bepalen van de vijf finalisten.
Naast Burgers, die aan de UvA ook de Logeion-leerstoel Strategische Communicatie bezet, bestond de jury uit de redactieleden van VNG Magazine.

 

Verscheidenheid
‘De verscheidenheid aan posters viel me op’, zegt Burgers. Die diversiteit toont zich onder meer in de afzenders: van links tot rechts was het politieke spectrum aanwezig. Maar ook in de vormgeving toonden partijen hun creativiteit.
Sommige affiches zijn heel strak, andere weer wat voller. Op ongeveer de helft van de posters staan mensen: alleen de lijsttrekker, of juist meer kandidaten. De andere helft kiest voor een stilistische poster en zet in op beelden en symbolen. Er zijn algemene posters, en affiches die specifiek inspelen op lokale kwesties of lokale beelden.

 

Afleiden
Maar wat maakt een poster nou heel goed? Burgers: ‘Zelfs als je niet bekend bent met de lokale politieke situatie, of als je als inwoner minder bij de politiek betrokken bent, moet je kunnen afleiden waar de partij voor staat, in tekst en beeld.’
De kwaliteit van de inzendingen was dus over het algemeen hoog. Dat maakte het voor de jury niet eenvoudig om tot een definitieve selectie van vijf te komen.

——————————————

De vijf finalisten (in willekeurige volgorde):

De Bossche Groenen, Den Bosch

GemeenteBelangen, Het Hogeland

PvdA, Leiden

Roosendaalse Lijst, Roosendaal

ChristenUnie, Rotterdam

——————————————

Jury rapport  poster Bossche Groenen ontwerp Studio Boot

De poster is een waar kunstwerk. De retrostijl valt op en het stilistische beeld van de cactus is een gewaagde keuze. De partij laat zowel in beeld en in kleur zien waar ze voor staat: groen en duurzaamheid. Ook toont het beeld dat De Bossche Groenen de armen uit de mouwen willen steken, hoe stekelig de kwestie ook is. Daarnaast pakken de details goed uit.——————————————————————————

meer lezen