de bieb van Anthon Beeke

in het Werkwarenhuis ‘s-Hertogenbosch

expositie, inrichting en affiche voor Anthon

Expo

BOEK en DELEN

Verdwalen in de boeken van grafisch ontwerper Anthon Beeke.

De expositieruimte boven het Social label Lab is de tijdelijke bibliotheek met boekenkasten vol boeken ingericht op thema’s zoals grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz, erotiek en gewoon ook leuke boekjes. Speels, ondeugend en uitdagend. Bij binnenkomst in het Werkwarenhuis krijg je witte handschoentjes om op je gemak door de enorme collectie boeken te bladeren. In silo’s kun je aan je eigen leestafel met een schemerlampje je even terugtrekken. Anthon Beeke was een grafisch ontwerper en ontwierp onder meer posters voor Toneelgroep Amsterdam, Kunstrai en het Centraal Museum. Ook maakte hij boeken en tijdschriften. Lidewij Edelkoort, de levenspartner van Anthon Beeke, wil dat zijn verzameling en zijn liefde voor boeken gedeeld wordt met het hele land. Zijn boeken vertellen het verhaal over hem als jarenlange verzamelaar van boekwerken die hem inspireerden, ontspanden of vervoerden. Samen met medecurator Charlotte Grün (Studio OOK) stelde zij deze expositie samen.

Een collectie boeken vertelt verschillende verhalen over zijn verzamelaar, door de lagen informatie die elkaar kruisbestuiven. Hoe kijkt de boekengek naar de wereld en welke maatschappelijke en culturele gebeurtenissen vinden we terug in de keuzes van de boeken. Hoe verhoudt het oeuvre van de creatieve verzamelaar zich tot de collectie? Waar kwamen kennis en inspiratie vandaan?

Steeds meer informatie is te vinden op het internet, daardoor doen meer mensen hun boekencollecties rigoureus weg. Dat geldt ook voor bekende creatieve Nederlanders. Hoe kunnen we die persoonlijke boekencollecties bewaren en delen? Kunnen we dit stuk cultuur behouden?

We zijn trots dat we deze bijzondere intieme tentoonstelling na het het van Abbe Huis in Eindhoven nu in ons Werkwarenhuis mogen tonen. Petra Janssen en Edwin Vollebergh van Studio Boot hebben zelf met Anthon jaren les gegeven op de Design Academy. Daar hebben ze samen de afdeling Package design omgetoverd tot de afdeling Man & Communication. Ze weten hoe hij keek, inspireerde en zijn kennis deelden met de studenten. Door het tonen van deze boeken in het werkwarenhuis kun je weer door zijn ogen een blik op zijn wereld krijgen. Maar wel elke keer met een andere bril.

De droom van de curators: over een paar jaar een nieuwe boekencollectie laten zien en zo de ideale culturele bibliotheek creëren. In de wereld van een ander stappen en daarin verdwalen;het is de moeite waard (uit Eindhovens dagblad).

Tentoonstelling

Concept & Idee: Lidewij Edelkoort & Charlotte Grün, Studio OOK

Meubels: Tord Boontje

Affiche: Edwin Vollebergh, Studio Boot

Expo: Studio Boot & Studio OOK

 

openingstijden.

welkom

donderdag en vrijdag van 12.00 -17.30 uur
(en op afspraak via Info@werkwarenhuis.nl)

feestelijke opening was op zondag 6 juni