Huttenfestival de vlek
Huttenfestival de vlek is van start gegaan in de spoorzone in Tilburg.
Studio Boot is bedenker en ontwerper van het Huttenfestival.
Zwetende bouwers, loslopende vrouwen met toolbelts en ander ongeregeld volk
Ronkende zagen, tikkende hamers, de geur van hout. Vanaf za 3 september
wordt er een week lang door architecten, ontwerpers, kunstenaars en verder ieder die daar zin in heeft, een dorp gebouwd. Rondom de polygonale hal in de Spoorzone van de stad Tilburg. Op do 8 september om 16.00 uur opent Ruud Vreeman het Feest van Rook & Vuur, dan is het merendeel van de bouwwerken in de Vlek klaar en start het Programma van Leven.
Passie voor bouwen
Het Huttenfestival De Vlek, naar het concept van Studio Boot, gaat over bouwen in vrijheid en de romantiek van het bouwen, zoals we vroeger vol verwachting keken naar het opbouwen van de kermis in het dorp. Iets nieuws brengen, een nieuwe kijk op bouwen, handel drijven en doorreizen naar een volgende locatie. In slechts een paar dagen samen bouwen, van een lege spoorzone naar een dorp vol leven. Dat is de uitdaging. De aanlokking van deze vrijheid was voor artistiek leider Petra Janssen en zakelijk leider Ellen Altenburg aanleiding om gerenommeerde ontwerpers, architecten en kunstenaars te benaderen en partners uit te nodigen voor de Vlek.
Artistiek directeur Petra Janssen – studio Boot ( links ) naast Zakenlijk leider Ellen Altenburg
Foto: Rene van der Hulst
Eerste inwoners van de Vlek
Zo bouwt Observatorium/Rotterdam vooraf van al het bouwmateriaal de opslagplaats Home Depot. Met dat materiaal geeft Bureau Detours/Denemarken dagelijks de workshop ‘How to make a….’ waarin bezoekers meubels leren maken in Fabriek Te Kraak. Onix Architecten/Groningen verrast met bijzondere natuur. Kunstenaar Frank Havermans/Heeswijk maakt een tijdelijke hut. Piet Hein Eek/Eindhoven maakt de kantine van de Vlek en La Bolleur/Eindhoven experimenteert met bier. Studio Boot/
’s-Hertogenbosch tekent voor ontwerp en routing. Hilberink Bosch Architecten/ Berlicum houdt er kippen en 2012Architecten/Rotterdam maakt een speeltuin van restmateriaal. Buro 013/Tilburg bouwt T-huis als ode aan Tilburg en de textielindustrie, theaterproject Eelt/Tilburg onderzoekt het bouwen als sociaal proces en Sociale Werkplaats Amarant/ Tilburg bouwt zijn eigen hut. Het plezier van het bouwen is voor iedereen. Publiek kan kijken naar het bouwen en zelf mee doen, van meubels tot bier maken.
Stad – platteland
De eerste editie van het Huttenfestival in de Spoorzone in Tilburg is de opmaat is voor een jaarlijkse Vlek die reist van ‘stad naar platteland naar stad’: van de Spoorzone in Tilburg (pilot 2011) naar De Ploeg, Bergeijk en Manifestatie Landkunst (2012) naar Strijp S, Eindhoven (2013). De Vlek wil zo bijdragen aan de strijd om de titel 2018Brabant Culturele Hoofdstad van Europa en legt relaties met de thema’s: ‘Wij maken de stad’, ‘Wij verbinden mensen’ en ‘Wij ontdekken de toekomst’.