Social label foundation
Dutch Design Week
JOY OF WORK – WE ALL WANT TO BELONG TO SOMETHING
Ontwerpen van arbeid als statement voor een andere kijk op werk, participatie & waardering voor iedereen. Sinds 2014 bouwen initiatiefnemers Social label, Petra Janssen (studio Boot) en Simone Kramer (C-mone), vanuit het lab in Den Bosch, aan een betekenisvolle designcollectie & community i.s.m. zorg, onderwijs en re-integratie.
Met dit positieve activisme werkt stichting Social label aan een groeiende inclusieve beweging voor een economie die niemand aan de kant laat staan. Met inmiddels meer dan 50 sociaal duurzame designproducten i.s.m. de top uit het Nederlandse designveld, Social label ateliers en werkplaatsen in Nederland. Een activiteitenprogramma en gebruiksvoorwerpen voor in en rond het huis. Design met betekenis. Hiermee viert Social label de spelende mens, cultiveert een empathische samenleving.
unieke workwear
Social label new label > WORK (unieke werkkleding)
Re-integratie & educatieproject Craft Atelier Social label Lab x Brigit Vermeulen (Warenhuisvermeulen)
Onder begeleiding van ateliermeester/textielontwerper Brigit Vermeulen maken jongeren uit het Craft atelier hun eigen unieke werkkleding. Als basismateriaal maken ze gebruik van ‘dead stock’ werkkleding en denim. Van deze materialen worden nieuwe combinaties gemaakt en geupcycled met basisvaardigheden zoals stikken, labels en zakken. Hieruit ontstaan allerlei variaties van korte en lange jassen, rokken en broeken. Zo upcyclen we de ‘dead stock’ naar een outfit die de identiteit van de groep makers accentueert.
Nieuwe makers betekent nieuwe verhalen. Nieuwe makers die bij Cello zorg en Reinier van Arkel aan het servies werken, zijn onlangs geinterviewd. Dat leverde weer mooie inspiratie op. Edwin Vollebergh maakte nieuwe illustraties waarmee de makers hun eigen verhalen uit de 9 tattoo-vellen knippen en op het servies kunnen plakken. Na thema’s als werk, liefde, troost, corona komen nu ook thema’s als vakantie, festival, games en horror terug op de serviesstukken.
Social label new label > JOY (affiches)
Cello zorg x Story Atelier Social label Lab x Mijke Pol x Edwin Vollebergh (Studio Boot)
Journalist/schrijver Mijke Pol liet zich inspireren door de makers van Cello zorg (mensen met een verstandelijke beperking eo autisme) en de ateliers in het Social label Lab. Na gesprekken met deze makers vat ze de liefde voor het vakmanschap en het maken samen. Hun pakkende uitspraken vormen de basis voor de affiches ontworpen door grafisch ontwerper Edwin Vollebergh (studio Boot). “Ik mediteer me te pletter”
Social label MIRROR
Vertrekpunt voor ontwerper Iris Toonen is een 3D Printer van het Assembly atelier. Vanuit deze opdracht situatie start zij haar onderzoek naar materiaal en techniek met haar voorliefde voor kleur en tactiliteit. Verschillende kleurrijke filamenten leiden tot losse elementen die met elkaar nieuwe kleuren mengen door middel van transparanties en grids. Iris vroeg ontwerper Herman Hondebrink haar te ondersteunen met de technische uitvoering van het ontwerp. De makers van het Assemby atelier kunnen de componenten uit de 3D printer naar eigen inzicht samenstellen tot een unieke spiegel.
Concept, set design en art direction fotografie. Studio Boot Photo’s Rene van der Hulst
Fabriek on Tour
Met steun van Levendig Brabant
Het project ‘Fabriek on Tour’ is ondersteund door de Provincie Noord-Brabant. Met de regeling ‘Levendig Brabant’ plust de Provincie Noord-Brabant initiatieven uit de samenleving die bijdragen aan een mooier, fijner, of gezonder Brabant.
De Fabriek on Tour reist langs verschillende plekken in Brabant
De aftrap is tijdens Dutch Design Week van 21-29 oktober 2023 te zien bij de expositie ‘Joy of Work’ van Social label in de Fuutlaan 12c Eindhoven. De mobiele Fabriek on Tour is een ontmoetingsplek waar makers en werkplaatsen die meewerken aan de Social label producten live workshops geven en verhalen delen met publiek. De Social label Fabriek viert de spelende mens, cultiveert een empathische samenleving voor een economie die niemand aan de kant laat staan.
Deze reizende installatie is ontworpen door studio Boot, gebouwd door dagbestedingsplek Plan op Maat/De Winkel die Werkt en mogelijk gemaakt door Levendig Brabant, provincie Noord-Brabant.
Timmer Werkplaats ‘De Winkel die Werkt
De Winkel die Werkt, een sociaal maakbedrijf, verzorgt timmer- en schilderwerkzaamheden.
Een erkend leerbedrijf in de detailhandel, groen en bouw met leer- en werkervaringsplekken gericht op statushouders en jongeren met autisme. De vaklui van De Winkel die Werkt begeleiden de deelnemers om verder te groeien in het vakmanschap.