Street art work IDIDIT

Werkwarenhuis X Mengfabriek vieren 5 jaar Tramkade

Street art work IDIDIT op Tramkade‘IDIDIT’

Samen met ontwerpers en kunstenaars voegen we komende 5 jaar blijvende street art toe in de vorm van grote gele vlakken met quotes over het hele Tramkade terrein. Zo zetten we letterlijk en figuurlijk Tramkade nog meer op de kaart. En dat doen we samen, zodat alle ontwerpers en creatief ondernemers die afgelopen jaren een plek hebben gekregen, kunnen zeggen ‘I DID IT’.

Vrijdag 4 september 16.00u is de aftrap van het street art work ‘IDIDIT’ met een woordje van voormalig wethouder cultuur Geert Snijders die mee aan de wieg van het 10 jarige experiment heeft gestaan. De eerste quote wordt door kunstenaar Tet Noten aangebracht. Het Street art work is samen met grafisch ontwerpers Edwin Vollebergh/Studio Boot, ontwerpduo DETLET Sam Gulpen en Steven Janson en Marloes van Dijk/Studio Daad ontwikkeld.

——–

Dames en heren, welkom op dit feestelijk moment. Vandaag vieren we het 5-jarig bestaan van de Tramkade. Een gebeurtenis om bij stil te staan. 5 jaar transformatie van een overlastgevende veevoederfabriek naar een culturele, sociale en economische hotspot. Maar ook 5 jaar transformatie van een desolaat gebied naar een nieuw bruisend en drukbezocht deel van ’s-Hertogenbosch. Een prestatie, werkelijk een prestatie van klasse. Een prestatie waar iedereen die daaraan heeft meegewerkt trots op mag zijn. Van harte gefeliciteerd met dit 5-jarig bestaan.

De gemeente heeft  in 2015 dit gebied en de gebouwen voor 10 jaar beschikbaar gesteld voor initiatieven uit de stad. Een stap in het onbekende. Voor Iedereen. De Conceptenbouwers – Kirsti Pol en Michael Bol – met de Mengfabriek en Social Label – Simone Kramer, Petra Janssen en Edwin Vollebergh – met het Werkwarenhuis hadden de moed, het geduld en de visie de handschoen op te pakken. Eenvoudig was dat zeker niet. De Tramkade is een project van beginnen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar geleidelijk werden plannen uitgevoerd, meldden andere partijen zich op de Tramkade, kwam de Tramkade op de Bossche kaart te staan en wisten Bosschenaren de Tramkade te vinden. En nu – 5 jaar later – zijn het niet alleen Bosschenaren die de Tramkade bezoeken. De Tramkade heeft inmiddels een regionaal en landelijk bereik.

Naast een groot bereik trekt de Tramkade ook een nieuw publiek. De Tramkade voegt kwaliteiten toe aan de stad ’s-Hertogenbosch. Jullie mogen trots zijn, ik zei het al. Het gemeentebestuur moet jullie dankbaar zijn.

Het is mijn stellige overtuiging dat een stad met een werkelijk creatief klimaat een plek als de Tramkade nodig heeft. Een plaats waar creatieve – vaak jonge – mensen elkaar ontmoeten en elkaar inspireren. Een plaats waar interactie plaatsvindt, waar ideeën worden geboren en worden ontwikkeld.

Gelukkig heeft de Tramkade nog 5 jaar voor de boeg. 5 jaar om wat er al is verder uit te bouwen en om nieuwe wegen in te slaan. Over 5 jaar vindt hier een nieuwe stedelijke ontwikkeling plaats. Het zou mooi en verstandig zijn als een deel van de hier aanwezige initiatieven en activiteiten een plaats in deze toekomstige, nieuwe stedelijke omgeving zouden krijgen.

En ik denk ook dat het mooi en verstandig zou zijn als er na afloop van de komende 5 jaar elders in de stad een plek wordt aangewezen vergelijkbaar met de Tramkade. Een nieuwe plek, met nieuwe mensen en weer nieuwe ontwikkelingen.

Vandaag beleven we de aftrap van een blijvend street art project met de veelzeggende titel I DID IT. Grote gele vlekken met quotes zullen de komende 5 jaar over het hele Tramkade-terrein worden uitgerold. Het street art work is samen ontwikkeld vanuit de Mengfabriek en het Werkwarenhuis door kunstenaar Tet Noten en de grafisch ontwerpers van Detlet, Studio Daad en Studio Boot. De aftrap van dit project zal ongetwijfeld 5 nieuwe, mooie en inspirerende jaren inluiden. Iedereen die daar bij betrokken zal zijn, wens ik heel veel succes.

Geert Snijders

——–

Werkwarenhuis X Mengfabriek vieren 5 jaar Tramkade

De Mengfabriek en het Werkwarenhuis maken samen een mega street art work wat de afgelopen 5 jaar markeert en de toekomstige 5 jaar op Tramkade ‘s-Hertogenbosch symboliseert. Hiermee willen we de stad inspireren en vertellen over het 10 jarige culturele experiment van placemaking: van een nieuw stukje stad naar een industrieel stadspark. Een urban playground, een plek die niet meer weg te denken is en nu al een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Half Way, so far so good!

In 2013 startten de gesprekken met gemeente ’s-Hertogenbosch. In 2015 kregen kwartiermakers stichting Social label/Werkwarenhuis en stichting Conceptenbouwers/Mengfabriek de sleutel van de oude fabriek De Heus op Tramkade. De Mengfabriek zet vooral in op lokale en circulaire economie. Het Werkwarenhuis is een ontwerpend lab voor sociale duurzaamheid. De transformatie van veevoer fabriek naar culturele hotspot kreeg geleidelijk aan vorm. Nadat het veevoer verwijderd was, begonnen in 2016 de eerste dansavonden, culturele en circulaire events op Tramkade. Steeds meer ontwerpers en creatieve ondernemers hebben hier hun plek gevonden. Inmiddels werken we al vijf jaar samen met hart en ziel aan deze culture hotspot voor en met de stad. I DID IT! Het plekje dat door velen inmiddels wordt omarmd en waar elke week weer mooie herinneringen worden gemaakt. Maar we zijn natuurlijk nog lang niet klaar, sterker nog, we zijn nooit klaar met het bouwen aan nieuw elan voor de stad. I DO IT! En dat gaan we vieren!