2x in Dutch Design Year book 2021

opmerkelijke ontwikkelingen in het design vak

 

————–

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en veelzijdigheid, en manifesteren zich steeds vaker ook als sociaal werkers, verhalenvertellers, activisten of performers; het vak trekt zich weinig aan van grenzen. Design is overal en de wereld lijkt maakbaar. Echter, het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat die maakbaarheid relatief is.

Klimaatverandering, onze grootste bedreiging, sprak wereldwijd en letterlijk via de elementen: water stroomde overvloedig, lucht bleef vervuild, aarde verarmde en vuur verzengde. Hoe zien we de wereld van morgen en hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan antwoorden op de urgente maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt?

Dd Yearbook ‘Horizons’ beschrijft het designjaar 2021 en kijkt vooruit naar de spreekwoordelijke stip op de horizon. Of liever: horizonnen, te ver om scherp te zien, of juist helder en ogenschijnlijk dichtbij. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van Jeroen van Erp en Praveen Sewgobind, verrassend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, het ontwikkelingstraject Driving Dutch Design en interviews.

————–

EN.

Dutch designers are noted worldwide for their originality and daring innovations, and their work penetrates the capillaries of our society. Design is everywhere and the world seems makeable. This is an image to which the unorthodox methods and creative power of designers contribute. Although the Covid-19 crisis is fundamentally affecting the creative sector, the accompanying major social and economic challenges facing the world also offer many opportunities. How resilient is the design sector and how can it contribute to the necessary transitions? The Dutch designers Yearbook Horizons describes the design year 2021 and looks to the future. The book offers a candid take on what designers are thinking and making now: through essays and interviews, remarkable graduation projects from Dutch design schools, award-winning work and portraits of iconic design heroes.

 

Order here the book

 

Essays:

  • In gesprek met de natuur
  • De kolonisatie van de mode industrie
  • Een europese ontwerpvisie
  • events:van naar naar genoeg
  • De comeback van de protestposter
  • Nieuw in het theater:design
  • Virtuele verwarring:Alles is fake!
  • De Opkomst van collectible design
  • Musea:achter de schermen
  • Een circulaire Mijlpaal
  • Diversiteit in de designsector

——

De Comback van de protest poster

In maart 2021 organiseerde we met de Nieuwe Bossche School ‘Algemene beschouwingen’ voor grafisch Nederland. Een Alternatieve verkiezingsposters voor de Tweede kamer verkiezingen in Maart. De ergernis over de gebrekkige overheidscommunicatie, inspiratieloze partijposters en een haperende coronacampagne gaven veel affiches uiting over de verbinding dan tegenstelling. Het Merendeel van de posters was een oproep om vooral te gaan stemmen. De activistische protestposter van nu pleit voor meer vertrouwen in de democratie en minder polarisatie.

 

Het design jaar 2021 was allerminst lamgeslagen of saai. Designers gingen in gesprek met de natuur, of praatten met hun handen. Events mochten weer en werden gretig bezocht. Het streven naar diversiteit begint zich behalve in de modewereld ook in andere disciplines te manifesteren. Grenzen vervaagden, tussen fysiek en digitaal, en meer nog in het ontwerp vak zelf. Jeroen Junte en Freek Kroesbergen maakten een tour d’Horizon en spotten trend, events, opmerkelijke tentoonstellingen en wetenswaardige ontwikkelingen.

 

Meer weten over het project Algemene beschouwingen kijk hier


 

 

 

 

—————

In gesprek met de Natuur

 

Onze biosfeer zucht en kreunt onder de verwoestende invloed van de mens, die overal sproten nalaat. Dat vraagt om een herwaardering van de natuur en een heroverweging van ons antropogene gedrag. Niet langer is huren centered het logische vertrekpunt voor ontwerpers. Met een natuur-inclusief perspectief wordt rekening gehouden met al het leven op aarde – en zelfs de aarde zelf. Daarbij kiezen ontwerpers verschillende perspectieven.  Manifestatie Re_Nature was een passend sluitstuk in 2021. Hier wilde men een gesprek starten met de natuur wat begint met luisteren. Een van de exposanten was Thijs Biersteker die laat zien met de installatie Wither de ontbossing van de Amazone. Dit was in het Werkwarenhuis in Den Bosch.

 

Als initiatief nemer van het Werkwarenhuis hebben we deze manifestatie omarmd en ook met studio Boot de vormgeving gedaan voor dit festival. We zijn de organisatie dankbaar om ook lokaal samen te werken en ons idee van gesamtkunstwerk mede door te voeren.  Met dank aan Imke Ruigrok – Artistiek Directeur en Curator Re_nature festival en haar team.

Meer weten over dit project vormgeving

website Re_nature